My versa won't start - Nissan Versa Forums
General Versa Discussion Everything about Versa's that does not fit in another forum

User Tag List

Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 24 Old 10-29-2013, 04:56 PM Thread Starter
Bpb
Level I Member
 
Join Date: Oct 2013
Location: Sc
Posts: 10
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
My versa won't start

I have been googling and working on my 09 versa sl all morning and I'm getting a bit desperate! It will crank but not start up, just kinda make that whirring sound as it struggles. I tested the battery, 12.6 v jumps to 14 when it cranks. I turned on the peer while my wife listened in the gas opening and she heard the sound of the fuel pump. I've checked the fuses. Where should I go from here?
Bpb is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 24 Old 10-29-2013, 05:13 PM
Level VI Member
 
robj80's Avatar
 
Join Date: Apr 2009
Location: central, CT
Posts: 3,262
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 122 Post(s)
Feedback Score: 1 reviews
You should check the pressure in the fuel line. This could just be a failing regulator.

http://www.nissanversaforums.com/how...nking-fix.html

Fuel Pump / Fuel Pump Relay / Fuel Pressure Regulator / IPDM Trouble Shooting


205,125 miles when she was given away
35 mpg last tank


̶w̶a̶i̶t̶i̶n̶g̶ ̶f̶o̶r̶ ̶h̶e̶r̶ ̶t̶o̶ ̶d̶i̶e̶ ̶s̶o̶ ̶I̶ ̶c̶a̶n̶ ̶b̶u̶y̶ ̶a̶ ̶t̶r̶u̶c̶k̶,̶ ̶b̶u̶t̶ ̶s̶h̶e̶ ̶w̶o̶n̶'̶t̶ ̶d̶i̶e̶ She didn't die but I bought the truck anyway!!
robj80 is offline  
post #3 of 24 Old 10-29-2013, 05:31 PM Thread Starter
Bpb
Level I Member
 
Join Date: Oct 2013
Location: Sc
Posts: 10
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
I had read up on fuel pressure regulator failure however all instances seem to result in the car eventually starting. I have had no issues with it starting and now it won't start at all despite multiple attempts today. I've searched and found no pressure regulator problems where the car didn't eventually start, am I being foolish?
Bpb is offline  
 
post #4 of 24 Old 10-29-2013, 05:42 PM
Level VI Member
 
robj80's Avatar
 
Join Date: Apr 2009
Location: central, CT
Posts: 3,262
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 122 Post(s)
Feedback Score: 1 reviews
I read a few where it didn't start but you are correct it isn't common. Most likely because people swap out the unit before that happens. You can check the fuel pressure to determine if it is your issue. Did you start up your car recently and move it a short distance then shut it right off? This causes me a hard start every time.

When my car wouldn't start. I would turn the key to on, wait, then off and repeat a few times trying to build up pressure in the line. I eventually had to just keep it cranking while fluttering the gas pedal and she came alive. Sometimes I would just have to walk away for a bit and let her sit.


205,125 miles when she was given away
35 mpg last tank


̶w̶a̶i̶t̶i̶n̶g̶ ̶f̶o̶r̶ ̶h̶e̶r̶ ̶t̶o̶ ̶d̶i̶e̶ ̶s̶o̶ ̶I̶ ̶c̶a̶n̶ ̶b̶u̶y̶ ̶a̶ ̶t̶r̶u̶c̶k̶,̶ ̶b̶u̶t̶ ̶s̶h̶e̶ ̶w̶o̶n̶'̶t̶ ̶d̶i̶e̶ She didn't die but I bought the truck anyway!!
robj80 is offline  
post #5 of 24 Old 10-29-2013, 06:07 PM
Level VI Member
 
08versailles's Avatar
 
Join Date: Oct 2010
Location: Haldimand ON Canada
Posts: 2,469
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 53 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
Quote:
Originally Posted by robj80 View Post
I eventually had to just keep it cranking while fluttering the gas pedal and she came alive..
Same here, keep trying

08 Versa SL hatch 1.8 manual TRADED 288516km Muffler delete video http://www.youtube.com/watch?v=mIl3p...ature=youtu.be
09 Altima 2.5S cvt NEW MOTOR@90k WRITTEN OFF at 139k 34.4mpgImp. http://www.nissanversaforums.com/non...09-altima.html
13 Charger SXT 3.6 8sp ZFauto 89000km
01 Sentra XE manual, parted ways at 313000km
72 Datsun 1200 Deluxe two door sedan manual, took a beatin' while I learned to drive
08versailles is offline  
post #6 of 24 Old 10-29-2013, 07:13 PM
Level VI Member
 
BluV3R18's Avatar
 
Join Date: Aug 2010
Location: Knoxville, TN
Posts: 2,364
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 2 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
have you tried jumping the battery anyway?

I had a bad battery when I had trouble starting it

2007 HB 6spd manual Previous
2014 Nissan Sentra Current
BluV3R18 is offline  
post #7 of 24 Old 10-29-2013, 10:56 PM Thread Starter
Bpb
Level I Member
 
Join Date: Oct 2013
Location: Sc
Posts: 10
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
I tried jumping and it didn't work. I eventually gave up since it's still under warranty I had them take it in and guess what it started at the shop fine. I asked about the pressure regulator and said it wasn't giving him any codes, not exactly an answer but whatever. He said he would continue to look and call me back. I haven't heard from them and it's after five so I guess I'll call tomorrow.
Bpb is offline  
post #8 of 24 Old 10-29-2013, 11:16 PM
Level III Member
 
Join Date: Apr 2013
Location: Oregonia, Ohio
Posts: 143
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
I had a car that refused to start years ago. Ended up being the car was not completely in Park. I guess I had shut the engine off before putting in Park. Also, today's cars often require the brake on when starting.
gapperguy is offline  
post #9 of 24 Old 10-29-2013, 11:28 PM Thread Starter
Bpb
Level I Member
 
Join Date: Oct 2013
Location: Sc
Posts: 10
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
Someone asked me that same thing about it being in park. I took it out and into neutral and back in my troubleshooting.
Bpb is offline  
post #10 of 24 Old 10-30-2013, 01:07 AM
Level III Member
 
Join Date: Sep 2011
Posts: 105
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 9 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
Let the car sit for a while then get in it and turn on the ignition and wait 10 seconds before trying to start it. I have to do that with mine if it sits unused for several days.

Frank 2009 Versa S sedan MT-6 with 49500 miles
Francesco is offline  
Reply

Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Posting Rules  
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On