2015 Nissan Versa- hard start/no start/stumble - Nissan Versa Forums
Engine Forum Discuss about engine mods, swaps, exhaust, ECU tuning & forced induction here

User Tag List

 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 5 Old 09-02-2019, 06:28 AM Thread Starter
New Member
 
Join Date: Sep 2019
Posts: 6
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 1 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
2015 Nissan Versa- hard start/no start/stumble

Good Evening Everyone,

First time here on the Versa Forums. Been reading a searching threads for the last few hours and have found lots of good information, but Per my issue, most of the resolved problems were on the older model Versas. Sooo, from the beginning

To start I am mechanic by trade, (ironic I know) specially in Subaruís, but will work on anything.
So yesterday my GF calls me as sheís getting off the Hwy, and said her 2015 Versa 5speed, was stalling/hesitating as She got off the ramp. Car ended up stalling, but she quickly got help off the fwy and to a safe spot. I headed that way with the tool bag to see what we could do to get her back on the road quickly. Was thinking vacuum line, air filter housing popped off, something simple. Got there, inspected everything under the hood. Everything looked fine and dandy. I have her start the car. 2-3 second crank then it started, engine is running very rough, but no knocking, no mechanical sounds (thank God)..I then take the back seat out, and put my ear to the fuel pump location to hear what that bad boy is doing. Have her turn the ignition to ďONĒ not the car on. And canít really hear anything. No hum, no buzz, nothing...hmmmm thatís weird. Subies are always loud upon priming. Disconnect the NeG from the batt Then take the main fuel line off the top of the assembly and whaamoo, lots of pressure. So Iím thinking at that point, pump is good. Just quiet. Attach the hose back, make sure everything is clipped in.
I leave the NEG off for a few minutes, cycle thru the ignition a few times and press on the brake pedal for a 15-20 seconds. (Quick .edu reset ) connect the battery and have the GF prime pump 3x to build pressure back and start her up....nothing. Have her try again...nada. I go try a 3rd time when finally she starts back up. Idles a bit rough off the bat but then the engine smoothed out real nice. I let it idle for a minute or 2, drive around the parking lot and the car honestly felt pretty good. No check engine.

I have her take my Honda, and I cruise off In the wind with the hot Versa, thinking it may have just been a glitch or bad gas or something (not really sure) drove it around the rest of the day in a few errands, trying to get a cel to pop up. (at least give me something to work with) but nothing. The car pretty good the rest of the day I drove. With a slight hesitation on acceleration, felt more like a failing 02 or bad cat, but I was also thinking bad MAF, or still a weak FPump or failing FPr. fast forward to this morning. Lol. I go to start this morning, took about 3 seconds again, engine idled a bit funky to start then evens out. Drive down the road, car is really falling on its face at this point, cel pops up. ďP0171Ē system to Lean bank 1...hmm. I get the car back home, try a few more things in the engine bay, but didnít really make much progress. This evening I go back out to do some more trouble shooting. Go to start the car, nothing. No start after 4-5 long attempts, Iím back at the Fuel pump assembly. Popped the main line off, hardly anything comes out, or very little. At this point not Iím really curious about this pump. I was able to get the car started and running a few times. While the car was running and the few times it started I could hear the pump prime and hear it also run while the car was on. Noticeably could deff hear it, the other 80% of the time that the car wouldnít start. There was no priming sound and no gas pressure when taking the line off.


Iím lead to believe itís a faulty pump or failed Fuel pressure Reg. I have no problem replacing the pump/assembly that not the prob. The prob is I CANNOT for the life of me locate the FPR on this bizznatch, Iíve thoroughly scanned the whole FSM for 2013 Versa (closest I could find to 15) and only one time it mentions a (In-tank Fuel pressure regulator) but doesnít expound any further, no picture or description anywhere else of where this is actually located. Iíve noticed the older models the FPr is right there in the plastic fuel assembly, super easy to replace and from the vids and threads Iíve read has fixed the problem in most cases. Now with the Ď15 Versa, when I search the FPR itís deff not the same as the older style and visually looks like it mounts someone in the engine bay along side the fuel system some where,

Sorry for the long winded thread guysí Just trying to fill everyone in a not leave anything out. Open to all suggestions, Iím thinking.

#1 FPR
#2 Fuel Pump
#3 relay or something wacky going on in the ipdm
#4 MAF or

P.S. Iíve not done pinouts yet to the actual connections, thatís next. Checking cont, and voltage for spec range. Lmk what yíall fellerz are thinkin

Ty &#1 28564;
Tea_dubz is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 5 Old 09-02-2019, 08:42 AM
Level IV Member
 
Join Date: Feb 2017
Posts: 224
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 45 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
Hate to sound simplistic but: What was the last thing done to the car prior to the problem. Anything as simple as getting gas. I would start by putting some of the gas in a clear glass container and seeing if it separates. Electrical connections to the fuel system?

Almost sounds like it's going into the 'limp mode' but that is usually a CVT problem and you have a standard trans.

Please post back when you find out what the problem is.
Alan_nc is offline  
post #3 of 5 Old 09-02-2019, 02:42 PM
Level III Member
 
PoMan's Avatar
 
Join Date: Jun 2019
Location: Buffalo NY
Posts: 128
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 26 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
Can you get some scan data for fuel pressure while it's cranking or attempting to run?

Wish I could help on the FPR. You are on to something in that the 2013+ should be the same.

2017 Ram 1500 4x4 pentastar
2016 Nissan Quest SV
2015 Nissan Versa 1.6S
PoMan is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #4 of 5 Old 09-04-2019, 03:29 AM Thread Starter
New Member
 
Join Date: Sep 2019
Posts: 6
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 1 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
Thanks for the suggestions fellas. I ended up finding a 2016 freshly wrecked Versa at the local pick apart. Went ahead and grabbed the full fuel assembly out of it. Took it home and swapped with my bad fuel assembly and Voilla. Purrrs like baby kitten. For some reason Nissan engineers decided to mold the fuel pressure regulator into the plastic of the assembly. Thereís no way to get it out or buy a new one. You either sack up and buy the whole thing OeM, or u do what Iíve done the last 15 years and track ur part down at the local pick a part. Iíll post pics up later. Oh yeah also, the newer pump was much louder then the one I had taken out. Iím thinking FPR was going out for a while, starved the pump and thatís what caused the issue. Take into consideration this car only has 66k miles and was bought brand new. 1 owner. Driven like a grandma. If you drive or family owns a 2012+ -18 and you start getting hard starts Iím the morning or loss of power, stumbling, P0171 code, u could almost bet uve got something funky going on in the fuel assembly.


Also thereís no way to get the fuel pump out of the plastic either with seriously jacking things up and cutting a few (permanent style hoses) sad but this stuff these days is meant to be replaced not repaired:/ all in all easy fix. Very suprised at the fact that the car went from running perfectly last Friday, to running dumpy on sat, to not even being able to start Sunday. When they fail they fail I guess. Night yíall
Tea_dubz is offline  
post #5 of 5 Old 09-04-2019, 03:35 AM Thread Starter
New Member
 
Join Date: Sep 2019
Posts: 6
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 1 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
One other thing. If u start to get these symptoms. CHECK your plugs for some sign of Fuel. Check the first plug closest to the fuel line inlet. If itís dry as bone, lean, and doesnít smell like fuel. U know 100% ur not getting fuel up front. I read the FSB, they donít even have a solid procedure for checking fuel pressure except to put oneís hand on the fuel line in the engine compartment and feel for a ďpulsationĒ when ur cranking LOL. Says you should feel one second of pulse....Give me a schrader valve fellers. Come on.
Tea_dubz is offline  
Reply

Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Posting Rules  
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome