09 nissan versa crank no start - Nissan Versa Forums
General Versa Discussion Everything about Versa's that does not fit in another forum

User Tag List

 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 5 Old 06-04-2017, 04:11 AM Thread Starter
New Member
 
Join Date: Jun 2017
Posts: 3
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 1 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
09 nissan versa crank no start

first post here. got an 09 nissan versa sl 117,000 miles that hit a deer and busted the front end up pretty good but no frame damage. dont know which of the 2 engines it has. got it with the frontend already pulled off and cant find a tag if there was one. cranks but no start. pulled the injectors and they are spraying good. pulled valve cover and spark plugs and each coil and plug is firing. both cams are rolling and even though i dont have a compression tester that would fit those wierd plugs, i did hold my thumb over each hole and it will blow it off on each and they feel the same. unplugged the mass air flow sensor for a few cranks just to see if any difference but no luck. any ideas? not getting any codes but had to put a battery in it and has never started so doubt it has any. the security light seems to be working as it should and can hear fuel pump run. cycled the key several times before each crank.
kev63rod is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 5 Old 06-04-2017, 04:50 AM
Level I Member
 
Join Date: May 2016
Posts: 33
Mentioned: 1 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 2 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
If you connect a scanner to the car does it show the coolant temperature sensor? Does it read ambient temp? I've seen a car crank/ No start from a bad temperature sensor. Don't know if the versa's ecu works like that as well but thought I'd throw it out there.

Sent from my SAMSUNG-SM-J320AZ using Tapatalk
Johncrxsi is offline  
post #3 of 5 Old 06-04-2017, 04:58 AM Thread Starter
New Member
 
Join Date: Jun 2017
Posts: 3
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 1 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
unfortunately all i have is a code reader at this point and it wont show info like that. but saturn sl models were know for the cts going bad and have seen several come limping into the shop over that. never seen any that would not at least start for a little bit though. also while cranking my rpm gauge goes up to around 200 rpms so i assume im getting cam or crank sensor readings (not sure what they use) to the computer
kev63rod is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #4 of 5 Old 06-04-2017, 03:57 PM
Level V Member
 
Join Date: Sep 2012
Location: New Jersey
Posts: 674
Mentioned: 1 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 93 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
Quote:
Originally Posted by kev63rod View Post
first post here. got an 09 nissan versa sl 117,000 miles that hit a deer and busted the front end up pretty good but no frame damage. dont know which of the 2 engines it has. got it with the frontend already pulled off and cant find a tag if there was one. cranks but no start. pulled the injectors and they are spraying good. pulled valve cover and spark plugs and each coil and plug is firing. both cams are rolling and even though i dont have a compression tester that would fit those wierd plugs, i did hold my thumb over each hole and it will blow it off on each and they feel the same. unplugged the mass air flow sensor for a few cranks just to see if any difference but no luck. any ideas? not getting any codes but had to put a battery in it and has never started so doubt it has any. the security light seems to be working as it should and can hear fuel pump run. cycled the key several times before each crank.
It could possibly be the "crankshaft sensor" :

1. Issues starting the vehicle

The most common symptom associated with a bad or failing crankshaft position sensor is difficulty starting the vehicle. The crankshaft position sensor monitors the position and speed of the crankshaft and other parameters that play an important role when starting the engine. If the crankshaft position sensor is having a problem, the vehicle may have intermittent starting issues or may not start at all.

2. Intermittent stalling

Another symptom commonly associated with a problematic crankshaft position sensor is intermittent stalling. If the crankshaft position sensor or its wiring have any issues, it can cause the crankshaft signal to be cut off while the engine is running, which can cause the engine to stall. This is usually a symptom of a wiring problem, however a bad crankshaft position sensor can also produce this symptom.
pimperell is offline  
post #5 of 5 Old 06-06-2017, 03:37 AM Thread Starter
New Member
 
Join Date: Jun 2017
Posts: 3
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 1 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
thanks for the input. my understanding from being a chevy guy is that the crank sensor controls the spark and injector spray. (the fuel pump could run but computer not fire injectors) i have both spark and injector spray. also my tach raises to 200-300 rpms while cranking making me think the computer sees the sensor. only 3 things needed to run is fuel, air and spark. so now im leaning towards timing issues, although it dont make much sense because the car had to run to hit a deer. i realize with all the computerized stuff there is a ton of things that could cause major runability issues but should at least fire with those 3 ingredients. as of now it wont even "hit" while cranking. i do know the motor has massive blow-by for being relatively low miles but seems to have decent compression. also found it is a 2010 and has the 1.8 for a motor. the little bit of a chain that you can see through the oil fill feels tight although i realize it is a very short piece between the two cams.
kev63rod is offline  
Reply

Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Posting Rules  
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome