Nissan Versa Forums banner

1 - 8 of 8 Posts

·
Registered
Joined
·
9 Posts
Discussion Starter #1
Hi folks, new to the forum and looking for some insight into my wife's 2009 Versa SL 1.8L Hatch.

Wife got home yesterday with a CEL and a P0301 code (Cylinder 1 Misfire) again. As the plugs had just been done, I thought maybe an ignition coil had died. At the same time, however, the car developed an exhaust leak, which my ( admittedly amateur) research suggest COULD have been confusing the o2 sensor, thus throwing off the air/fuel ratio and perhaps influencing the misfire.

Figuring I'd have to get the exhaust fixed anyway, I took it in this morning and had that repaired. All good. The shop, however, reports DTC of P0300 (Random Misfire). Okaaayyy. So, I get the car home (much quieter with new exhaust), and start hunting for a vacuum leak or other problem that could affect all cylinders. I find a partial blockage in one of the vacuum tubes, clear it and reinstall. Fire the car up and scan again and get P0172 (Fuel Injection System Too Rich) and no misfire codes.

At this point in the game, I'm wondering if the sensors are simply adjusting to the new leak-free exhaust or what. Remembering a problem I had with an old minivan, I cleaned the MAF sensor and double-checked all my vacuum lines one more time. Cleared the codes and took the car for a test drive, and it ran fine! Came home, scanned again and confirmed no active or pending DTCs.

While I'm happy to not have the Idiot Light on the dash at then moment, I don't expect this to last. Kind of Been There, Done That multiple times over the summer with this car.

I don't know if anyone can shed any light on this series of error codes, but I'd sure like to understand the logic involved, if in fact there is any. Repairs are still cheaper than car payments (so far) but we're not getting fonder of the little Versa at the moment.
 

·
Registered
Joined
·
9 Posts
Discussion Starter #2
Update - this morning my wife drove the Versa to work and it was bucking and shaking the entire trip. I don;t know if she has a CEL, but I expect to find one later. Very frustrating!

Any ideas or is it time to go car shopping?
 

·
Registered
Joined
·
49 Posts
Not firing = too rich. Both your symptoms. Did you get the old plugs back when they changed them? What plugs did they install. Also, coil. Also, possible manifold mis-re-install (when they did the plugs).

Not good to drive it when dumping unburnt fuel (into cat).
 

·
Registered
Joined
·
9 Posts
Discussion Starter #4
Thanks for the input car guy. I broke down and took the car into the shop, where it eventually threw another "random misfire" code. They're tearing into it this morning to try to figure it out.

FWIW, I did the plug change myself, using Bosch Iridium plugs, pre-gapped to 0.044.

A misaligned manifold is certainly a possibility; this was the first time the manifold had been off the car since it was assembled at the factory.

Waiting to hear from the shop; hopefully the news isn't too bad ( or expensive).
 

·
Super Moderator
Joined
·
1,105 Posts
Bosch plugs??? :surprise

Those are for German cars, not Japanese. How about Denso or NGK?

Yeah, thats just the reality of dealing with an older vehicle. Often times you end up with cascade failure cause you have to disturb a lot of stuff to service an item you can get other problems down the line. In some cases this is where it helps to get professional help so you can blame and leave it to them to fix it. Then if it gets out of control and you pay with a credit card you can dispute the charge with the bank. :grin
 

·
Registered
Joined
·
9 Posts
Discussion Starter #6
Not sure I buy into the plug debate. After a certain point, "plugs is plugs". The Bosch irridium plugs meet the spec for the 1.8L L4 just fine. There's nothing fancy about that engine that should cause anyone to worry.

Found the problem with the car, btw. The fuel injector wiring harness on Cyl 1 had rubbed against the engine block and caused an intermittent short. Two hours of shop time to find, but only $11 in parts to repair.

The Versa is purring like a kitten again, Bosch plugs and all. :wink I will most likely have sold the car on before I need to swap plugs again. Someone else can perform the next open heart surgery! :grin
 

·
Registered
Joined
·
688 Posts
Not sure I buy into the plug debate. After a certain point, "plugs is plugs". The Bosch irridium plugs meet the spec for the 1.8L L4 just fine. There's nothing fancy about that engine that should cause anyone to worry.

Found the problem with the car, btw. The fuel injector wiring harness on Cyl 1 had rubbed against the engine block and caused an intermittent short. Two hours of shop time to find, but only $11 in parts to repair.

The Versa is purring like a kitten again, Bosch plugs and all. :wink I will most likely have sold the car on before I need to swap plugs again. Someone else can perform the next open heart surgery! :grin
Thanks for getting back with the solution. I am sure that your info will be of help to someone in the future.
 

·
Registered
Joined
·
9 Posts
Discussion Starter #8
Thanks for getting back with the solution. I am sure that your info will be of help to someone in the future.
Thanks. I would not have found the short on my own, but it makes sense if you look at the engine - the #1 cylinder wiring is a bit more exposed and a bit longer than the rest, so more opportunity to wear and fray.

I'm just glad to have the car back on the road!
 
1 - 8 of 8 Posts
Top